SURSA DE FINANTARE

Programul Regional Nord - Vest 2021-2027 Obiectiv de politică 1 - “ O Europă mai competitivă și mai inteligentă prin promovarea transformării economice inovatoare și inteligente și a conectivității regionale TICO Europă mai competitivă și mai inteligentă” Prioritatea 1 - O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice Obiectiv specific a (iii) – Intensificarea creșterii durabile și a competitivității IMMurilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMMurilor, inclusiv prin investiții productive Acțiunea – Investiții productive pentru Microîntreprinderi

Descarcă documentul

Investiții productive pentru microîntreprinderile din Regiunea Nord-Vest

VALOAREA ELIGIBILA:

Valoarea minimă nerambursabilă a unui proiect: 20.000 EUR. Valoarea maximă nerambursabilă a unui proiect: 200.000 EUR. Minim 10% din cheltuielile eligibile ale proiectelor – cofinantare.

TERMENE:

Data și ora pentru începerea depunerii de proiecte: 05.08.2024, ora 10:00 Data și ora închiderii apelului de proiecte: 30.09.2024, ora 10:00

Beneficiari eligibili

Solicitantul este societate constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor înregistrate în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (are sediul social în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest cel târziu la momentul primei plăți) și au desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare unui an fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Calitatea de microîntreprindere trebuie să existe și la data acordării ajutorului. O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2023, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 3 ianuarie 2022 (prima zi lucrătoare din anul 2022). a) Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior acordării finanțării și înregistrează inclusiv la data acordării finanțării un număr mediu de salariați cel puțin egal cu cel înregistrat în anul anterior acordării finanțării. Și/Sau b) Solicitantul are cel puțin un salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, la data acordării finanțării. Locul de implementare a proiectului este situat în mediul urban (inclusiv sate aparținătoare de orașe, municipii), pe teritoriul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

Actiuni eligibile

Tipurile de acțiuni avute în vedere sunt următoarele: • Achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje inovative și investiții în spațiile de producție/prestare servicii aferente, în vederea îmbunătățirii capacităților tehnice ale microîntreprinderilor; •Suport în achiziționarea de către microîntreprinderi a unor brevete, licențe sau soluții tehnice ne-brevetate; •Investiții în construirea/extinderea spațiilor de producție/prestări servicii. Este obligatorie menținerea cel puțin a numărului mediu de salariați înregistrat în anul anterior depunerii cererii de finanțare inclusiv în etapa de contractare, pe toată perioada implementării proiectului și a perioadei de durabilitate.

Cheltuieli eligibile

1. Construire, extindere spații de producție/prestare de servicii, inclusiv utilitățile generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, agent termic, energie electrică, PSI); 2. Activități cu achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în Subgrupa 2.1. „Echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru)”, Subgrupa 2.2. „Aparate și instalații de măsurare, control și reglare”, Clasa 2.3.6. ”Utilaje și instalații de transportat și ridicat”, sau Grupa 3 „Mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale” din Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanțare. 3. Activități cu achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare. Surse regenerabile (alternative) de energie: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice); energia eoliană; hidroenergia; biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz); energia geotermală. 4. Activități cu achiziția de brevete, licențe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.